Gagarin a saját hibájából halt meg?

2011.04.08. 13:12 Módosítva: 2011.04.08. 13:20
Máig titoknak minősülnek Gagarin halálának körülményei, egy most nyilvánosságra került információ szerint azonban lehet, hogy saját hibájából vesztette életét az űrhajós.

Jurij Gagarin 1968-ban vesztette életét, amikor kiképzőjével rutinrepülést hajtott végre egy MiG-15-ös repülőben. A baleset körülményei máig tisztázatlanok, ezért azok okot adnak az összeesküvés-elméletekre is.

Egy 1986-os tanulmány szerint például egy másik sugárhajtású gép csóvájába került a gépük, ezért zuhantak le. Mások szerint Gagarin soha nem is járt az űrben, a küldetés csak a szovjet propaganda része volt, és azért kellett végezni vele, nehogy kikotyogja a titkot.

Volt olyan verzió is, amelyik szerint Gagarin ugyan járt fent, de ott olyan titokzatos betegséget kapott el, ami néhány év alatt végzett vele, és utolsó éveit már karanténban töltötte.

Ugyanakkor a Kreml titkos archívumába belelátó Alekszandr Sztyepanov szerint jóval egyszerűbb a magyarázat. Szerinte a szovjet időkben végzett, máig titkos bizottsági munka alapján majdnem biztosra lehet venni, hogy Gagarin egy manőver miatt vesztette életét.

WAS2003121022616

„A vizsgálat végeredménye szerint a katasztrófára azért került sor, mert Gagarin túlságosan éles manőverrel próbált meg kikerülni egy meteorológiai léggömböt" - mondta Sztepanov, aki hozzátette, hogy az általa megtekintett iratok alapján a korabeli bizottság sem volt tökéletesen biztos a baleset okában. Felmerültek más lehetséges magyarázatok is, ezeket azonban már akkor is jóval valószerűtlenebbnek gondolták.  • Hírek
  • Hírek