Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Térképre kerültek az emberi agy génjei

MTI/Index
2011.04.18. 15:05
Négy év munkájának és a legfejlettebb elérhető technológiának köszönhetően elkészült az emberi agy első átfogó genetikai térképe. Az Allen Agytudományi Intézet szabadon felhasználhatóvá tette a térképet.

Az Allen Human Brain Atlas létrehozásához két felnőtt ember agyának biokémiáját térképezték fel eddig nem ismert részletességgel.

Meglepően nagy, 94 százalékos hasonlóságot mutattak ki a két agy között. Az elemzésekből az is kiderült, hogy az összes emberi gén legalább 82 százaléka kifejeződik az agyban, bizonyítva hihetetlen összetettségét. A gének funkciójának megállapítása közelebb vihet az agyműködés és az idegrendszeri betegségek megértéséhez.

Az atlaszban ezer anatómiai ponton lehet kereséseket futtatni, és több mint 100 millió adatpont jelzi az adott pontokon kifejeződő géneket és az ott lejátszódó biokémiai folyamatokat. A térkép segítségével tanulmányozható az agy egyes területeinek működése, a traumák alatt lezajló folyamatok, valamint az, hogy miként hatnak az egyes terápiáknál alkalmazott gyógyszerek.

Az 55 millió dolláros projektben csak férfiak agyát elemezték, de már folyamatban van a női agyak elemzése. Az intézet és legalább tíz agyról készít részletes összeállítást.

Az Allen Agytudományi Intézet 2006-ban fejezte be az egéragy feltérképezését, melynek eredményét szintén szabadon hozzáférhetővé tette. Az adatbázis felhasználásával - az arra való hivatkozással - azóta ötszáznál több tudományos publikáció született.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek