Alacsonyabb lehet az IQ-ja a magzati korban peszticideknek kitett gyerekeknek

2011.04.21. 13:53

Azoknak a gyerekeknek, akiket magzati korukban peszticidek (rovarölő és növényvédő szerek) hatása érte, hét éves korukra alacsonyabb lehet az intelligenciahányadosa - állapították meg három most közzétett követéses tanulmány szerzői.

Az egyik tanulmányban a Kalifornia Egyetem kutatói úgy találták, hogy a szerves foszfátok mennyiségének minden tízszeres növekedése az anyai vizeletben a gyerekek hét éves korára az IQ 5,5 pontos csökkenését vonta maga után.

A New York-i Columbia Egyetem, valamint a Mount Sinai orvosi központ kutatóinak vizsgálatai is ugyanerre a korosztályra vonatkoztak: a 7 évesek körében ők is összefüggést találtak a méhen belüli, peszticidektől származó ártalom és az átlagosnál alacsonyabb intelligenciahányados között. A tanulmányokhoz az egyik esetben az anyai vizeletben mérték a peszticidek koncentrációját, illetve a másik vizsgálatban a köldökzsinórvérben.

A szerves foszfort tartalmazó rovarölő szerek beltéri használatát 2001-től megtiltották az Egyesült Államokban, ám előtte ezeket a hatóanyagokat elterjedten alkalmazták a lakásokban felbukkanó rovarok ellen. A tilalom előtt született, összesen mintegy ezer gyerekekre vonatkozó tanulmányokat részletesen az Environmental Health Perspectives című szakfolyóirat online kiadásában csütörtökön ismertették.  • Tippek
  • Árfolyam