Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a hormont, amitől jó illatúnak tartjuk az ételt

2011.05.03. 11:49
A ghrelin nevű hormon, amely fokozza az étvágyat és a zsír tárolását, állatoknál és embernél is növeli azt a képességet, hogy szaglással fedezzék fel a vonzó ételt.

A Cincinnati Egyetem kutatóinak tanulmánya arra utal, hogy ez a hormon a környezetben lévő, kalóriában dús élelem helyét segít beazonosítani a szagláson keresztül, és összekapcsolja ezeket a bejövő információkat az anyagcsere és a testsúly természetes szabályozásával.

A szaglás szervesen hozzátartozik a táplálkozáshoz, az emlősök gyakran hagyatkoznak szaglásukra az élelem keresésekor, és szaglással képesek különbséget is tenni az élelemforrások között. Az orral történő beszippantás a szaglási folyamat első lépése, amely javíthatja a szagérzékelést és a megkülönböztetést - magyarázta Jenny Tong kutatásvezető, a The Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport patkányokkal és emberekkel végzett tesztjei azt bizonyították, hogy a ghrelin hormon adagolása, valamint az éhség is javítja a szagok detektálását, miközben erősödnek, gyakoribbá válnak a felfedező jellegű szippantások. Ez a hormon az emlősöknél, így az embernél is akkor termelődik, amikor a gyomor üres, tulajdonképpen az éhségérzet idézi elő elválasztását.