Budapesten találkoznak a jövő technológiáinak fejlesztői

2011.05.04. 14:51
A jövő technológiáinak fejlesztői, a legmodernebb tudományok művelői találkoznak és mutatják be legújabb fejlesztéseiket a fet11 - A jövő technológiái (Future and Emerging Technologies) elnevezésű európai konferencián Budapesten szerdától.

Az Európai Bizottság által a magyar EU-elnökség ideje alatt rendezett háromnapos konferencia teret ad az egyes tudományágak közötti párbeszédnek. A konferenciát megnyitó beszédében Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is kifejtette,  mindenképpen nagy szükség van az egyes tudományterületek közti kooperációra, hiszen így lehet elérni igazi áttöréseket.

Az Akadémia elnöke szerint az együttműködésen alapuló, versenyképessé váló európai technológiai tudás jobbá és biztonságosabbá teheti az emberek életét például a környezetbarát, új energiaforrások kutatásával és fejlesztésével. A budapesti konferencia pedig jelentős mértékben hozzájárul ennek a célnak az eléréséhez.

A konferencián ismert tudósok és politikaformálók tartanak előadást jövőbe mutató, kockázatos és hosszú távú információtudományos és technológiai kutatásokról. A 800 résztvevő száz előadást hallgathat meg harminc tematikus szekció keretében. Felszólal mások között Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Artur Ekert, az Oxfordi Egyetem kvantumfizika-professzora, Rodney Douglas neuroinformatikus és Prószéky Gábor, Magyarország első nyelvtechnológiai vállalata, a Morphologic igazgatója.

A konferencia látogatói az előadásokkal párhuzamosan kiállítás keretében testközelből ismerkedhetnek meg Európa leginnovatívabb projektjei közül huszonnyolccal, köztük emberszabású robotok képességeit, valamint az emberi agy és a számítógép kapcsolatának lehetőségeit bemutató modellekkel és projektekkel.

A konferencia alkalmával Neelie Kroes bejelenti azt a hat FET-zászlóshajó programot, amelyek közül 2012-ben kettőt választanak ki. A két projekt a következő tíz évben egyenként évente százmillió eurós költségvetéssel működhet majd. A FET-zászlóshajók olyan nagy léptékű tudományos kutatási programok, amelyek keretében a részt vevő együttműködő partnerek tudományos és technológia áttörést igyekeznek elérni.  • Tippek
  • Lakáshitel