17 piramist találtak infrakamerákkal

2011.05.25. 15:46
Előkaphatják az ásókat és a vésőket az egyiptomi történelem iránt érdeklődő régészek, mert a legfrissebb műholdas felvételek szerint rengeteg munka vár rájuk.

Több mint ezer sírkamra és körülbelül háromezer ókori település romjait azonosították egy Egyiptom területéről készült műholdas felvételen. Az első ásatások máris megerősítették a felfedezést.

Minden régész arról álmodik, hogy feltárhasson egy piramist - mondta Dr. Sarah Parcak, akinek úttörő szerepe volt a műholdas régészeti módszerek kidolgozásában.

A Sarah Parcak kutatócsoportja által használt, 700 kilométer magasan keringő műhold kamerája olyan nagy felbontású képeket készít, hogy a felvételeken az egy méternél kisebb átmérőjű objektumok is jól láthatók. Az infravörös képalkotásnak hála a földfelszín alatti tárgyakat is láthatóvá válnak.

Elveszett ereklyék

A BBC egy dokumentumfilmet készített arról, ahogy Dr Parcak Egyiptomba látogatott, hogy a helyszínen is megvizsgálhassa a lelőhelyeket. Az Egypt's Lost Cities című filmben Szakkara régiójába látogatnak, ahol a hatóságok eleinte egyáltalán nem érdeklődtek a felfedezései iránt. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy két piramist rejthet a talaj.

Próbaásatásokat végeztek, és ez a helyszín lett Egyiptom egyik legfontosabb régészeti lelőhelye. Parcak ennél is izgalmasabbnak találta a Tanisznál talált 3000 éves házat, amelynek a körvonala hajszál pontosan megegyezik azzal, ami a műhold felvételén látható.

Egyiptom a technológiát egyebek mellett a lelőhelyek védelmére akarja használni, a felvételekkel ugyanis kimutatható a fosztogatás. Parcak pedig abban bízik, hogy az új technológia a fiatalokkal is megkedvelteti a tudományt, és a műholdak más területeken is segítik majd a régészeket.  • Tippek
  • Bankszámla