Kevesebb az öngyilkosság a vízben lévő lítiumtól

2011.06.02. 12:15

A bécsi orvosi egyetem kutatói Nestor Kapusta vezetésével 99 ausztriai kerület 6460 vízmintáját, valamint a helyi öngyilkossági mutatókat megvizsgálva azt találták, hogy minél magasabb az ivóvízben található lítium mennyisége az adott helyen, annál alacsonyabb az öngyilkosságok száma. A statisztikai kapcsolat azután is szignifikáns maradt, hogy más tényezőket, így például a jövedelmet is bevonták a magyarázó változók közé.

A lítiumterápiát már évtizedek óta használják a bipoláris zavar kezelésében, az alkalmazott dózisok azonban mintegy százszorosára rúgnak az ivóvíz lítiumtartalmánál. A British Journal of Psychiatry című szaklapban most közölt eredmények azonban azt igazolják, hogy már ilyen kis mennyiségben is kimutatható a hangulatjavító hatás.

Mivel ennek hatásmechanizmusa egyelőre tisztázatlan, a szerzők óva intenek attól, hogy az ivóvízhez mesterségesen lítiumot adjanak. A lítiummal dúsított víz esetleges mellékhatásai is ismeretlenek egyelőre - hangsúlyozzák. Egy friss kutatás például a pajzsmirigyműködés enyhe fokozódását mutatta ki azoknak a régióknak a lakosai körében, melyekben az ivóvíz természetes lítiumtartalma magasabb.

Japán kutatók a bécsi egyetem adatai alapján már 2009-ben kimutatták a lítiumdús víz és az alacsonyabb öngyilkossági hajlam közötti összefüggést, eredményeiket azonban módszertani hiányosságok miatt hamarosan kétségbe vonták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport