Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Már a kisbabák is hallják az érzelmi különbségeket

2011.07.01. 10:19
A csecsemők az eddig hittnél korábban, már három hónapos korukban reagálnak az emberi hang által közvetített érzelmekre

A vizsgálatban 21 alvó csecsemő agyi aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó (fMRI) segítségével, miközben különböző típusú hangokat játszottak le nekik.

A brit King's és a University College London kutatói szerint eddig tisztázatlan volt, hogy mikorra fejlődik ki az emberi agy annyira, hogy képessé válik a hangokat és érzelmeket feldolgozni. Arra is választ keresnek a tudósok, hogy miben tér el az autista és nem autista agy fejlődése.

Az alvó csecsemőknek a vizsgálatban érzelmekkel teli hangokat játszottak le magnófelvételről - például nevetést, sírást -, majd olyan háttérzajokat is, mint a vízfolyás vagy a játékok zöreje. Úgy találták, hogy amikor emberi hangokat játszottak le, a babáknál - ezeket hallva - aktiválódott a temporális kéreg, amely a felnőtteknél is aktívabb ilyenkor.

A csecsemők agyának limbikus rendszere erőteljes választ adott a negatív vagy szomorú hangokra, ám nem tett különbséget a semleges és boldog hangok között.

"Ez a felfedezés alapvetően előmozdítja a csecsemőkori fejlődés megértését" - véli Declan Murphy, a King's College London munkatársa.

Az eredmény arra utal, hogy már a korai agyi fejlődési szakaszban is vannak az agynak specializálódott területei.