Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Herpeszvírus fenyegeti világszerte a pontyállományt

2011.07.06. 12:29 Módosítva: 2011-07-06 12:37:34

Agresszív herpeszvírus fenyegeti világszerte a pontyállományt, egyelőre nem találnak ellenszert a betegségre. "Nem tudunk megoldással szolgálni" - vontak borúlátó mérleget japán és német tudósok a Münsteri Egyetemen tartott szakmai eszmecserét követően. A koi herpeszvírus nemcsak a koi halakra, azaz a japán díszpontyokra, hanem más pontyfajtákra nézve is végzetes.

A német tavak 60 százalékában jelen van a vírus, és egyelőre nincs megbízható ellenszer - ismerte el Dieter Steinhagen, a hannoveri állatorvosi főiskola professzora. Németországban különösen Bajorországot, valamint Baden-Württemberg, Brandenburg tartományokat és Szászországot sújtja a vírus.

"Az, hogy a koi herpesz ilyen gyorsan elterjedt, a globalizálódott kereskedelem számlájára írható - vélekedett Arndt Telschow biológus. - Először az ázsiai tenyésztett díszpontyoknál észlelték a vírust, amely az export révén került a német vizekbe."

Hasonlóan az emberi ajakherpeszhez, ez a vírus sem mutatható ki azonnal, az egyedek sokáig hordozhatják észrevétlenül szervezetükben. Amennyiben viszont megjelenik, drámai következményekkel jár. A beteg pontyok 80-100 százaléka elpusztul két héten belül. A fertőzött példányok továbbadják a vírust, így az egész állományt eléri. Más halfajoknál nem bizonyult halálosnak a betegség.