Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A zöld tea csökkenti a koleszterin szintjét

2011.07.07. 11:14

A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben, miközben a jó koleszterin szintjét változatlanul hagyja - állapították meg kínai kutatók. A pekingi kutatók eredménye megmagyarázhatja, miért csökkenti a szívbetegségek előfordulásának kockázatát a zöld tea.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői 14 korábbi randomizált próba eredményeit tekintették át, melyekben három hét és három hónap közötti ideig fogyasztottak a vizsgálatokba bevont emberek vagy zöld teát, vagy zöldtea-kivonatot. A tesztekben kontrollcsoportokat is alkalmaztak, amelyek tagjai hatóanyag nélküli placebót kaptak.

Az összesített adatok szerint a HDL koleszterin vérszintje átlagosan 7,2 milligrammal csökkent deciliterenként, a jótékony, LDL koleszterin szintje nem változott értékelhető mértékben. A kutatók úgy vélik, a zöld tea koleszterinszintet csökkentő hatása annak köszönhető, hogy a benne található katekin elnevezésű vegyület (egy az antioxidáns hatású polifenolok közül) csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben.

A csökkenés kis mértékű, ezért a szakemberek szerint az, aki koleszterincsökkentő gyógyszert szed, nem tudja zöld tea ivásával helyettesíteni. Egyes kutatások a zöld tea nagy mennyiségű fogyasztásának lehetséges mellékhatásaira, például az esetleges májkárosodásra is felhívták a figyelmet. Szokásos mennyiségben azonban a zöld tea az egészséges étrend hasznos összetevője.