Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Kiállítják a legfélelmetesebb tengeri szörny koponyáját

2011.07.08. 15:02

A valaha élt legnagyobb és legfélelmetesebb tengeri szörny, az uszonyos gyík (plioszaurusz) koponyáját állítják ki a délnyugat-angliai Dorseti Múzeumban.

dino451

A 155 millió éves fosszíliát egy amatőr őslényvadász, Kevan Sheehan fedezte fel Dorset grófságban. A koponyát másfél éves munkával sikerült kiszabadítani a csontokat foglyul ejtő üledékes kőzetből - olvasható a BBC Online-on.

A koponya 95 százaléka maradt fenn, ez az egyik legnagyobb, legteljesebb és legjobb állapotban megőrződött plioszaurusz fosszília a világon - hangsúlyozta Richard Edmonds, a múzeum szakembere.

A 2,4 méteres koponya alapján a paleontológusok úgy vélik, hogy a tengeri szörny testhossza 15-18 méter lehetett. A valaha volt legfélelmetesebb ragadozók sorába tartozott a jura és a kréta időszakban élt uszonyos gyík. A feje búbján lévő szemek éberen figyelték a potenciális zsákmányt, amely nem menekülhetett a rávetődő plioszaurusz erős, borotvaéles fogakkal felszerelt állkapcsának szorításából - magyarázta Richard Forrest paleontológus.

Mint hozzátette, a plioszaurusz zömök testét nagy valószínűséggel négy erőteljes, lapátszerű végtagja hajthatta előre, bár azok fosszíliái még sehol sem kerültek elő.

dino450

Mivel a koponya sokkal nagyobb és masszívabb, mint más előkerült plioszaurusz fosszíliáké, az őskövületet CT-vizsgálatoknak vetették alá. A felvételek alapján próbálják majd eldönteni, hogy közönséges plioszauruszról van-e szó, vagy a tudomány számára eleddig ismeretlen új fajt fedeztek fel.

A kövület megvásárlására húszezer fontot (5,9 millió forintot) gyűjtött a Dorseti Múzeum, amely kiállítja a tengeri szörny koponyáját.