Valér
4 °C
8 °C

Szivárványos varangyot fotóztak Borneón

2011.07.14. 15:38

A washingtoni székhelyű Conservation International természetvédelmi szervezet korábban a tíz legkeresettebb békafaj közé sorolta a borneói szivárványos, hosszú lábú varangyos békát (Ansonia latidisca). Azt hitték, az állat már rég kihalt.

Indraneil Das professzornak, az expedíció vezetőjének közlése szerint éjszakai kutatásaik során a szivárványos varangyos béka három egyedét is sikerült lencsevégre kapniuk Borneó szigetén, a kelet-malajziai Sarawak államban. Korábban csupán a békáról készített vázlatok voltak ismertek.

Ismertetése szerint az expedíció gondolata tavaly augusztusban vetődött fel, ám a keresés hónapokig eredménytelen volt, mígnem a tudósok a Penrissen-hegység magasabban fekvő részein nem kezdtek kutatni.

A varangyos békák, amelyeket három különálló fán fedeztek fel, alig öt centiméteresek. A kutatóknak sikerült egy-egy kifejlett hímet és nőstényt, valamint egy juvenilis (ivaréretlen) egyedet regisztrálniuk.

A kutatócsoport folytatja a munkát abban a reményben, hogy sikerül többet megtudniuk a borneói "szivárványos" varangyos békáról és a Penrissen-hegység erdeiben élő más kétéltűekről.