Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ágyúgránátot találtak Paks mellett

2011.07.18. 17:39
Az 1848-as szabadságharc idejéből származó ágyúgránátot találtak hétfőn Paks mellett egy római kori romkert területén. A városi múzeum munkatársai tereprendezés közben bukkantak rá az ágyúgolyóra, amelyhez hasonlóakat múlt pénteken is találtak.

A Paks határában magasodó úgynevezett Bottyán-sáncon, ahol korábban római kori tábor is működött, kerültek elő a földből az ágyúgolyók. A múzeum munkatársai a rendőrséget, ők pedig a Magyar Honvédség tűzszerészeit értesítették mindkét esetben.

Kiss Henrik, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred törzsőrmestere hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy az 1848-as szabadságharc idejéből származó ágyúgolyók, más néven ágyúgránátok hatóanyaga úgynevezett fekete lőpor. Ez "nagyon érzékeny, tűzre, szikrára felrobbanhat – tette hozzá.

A múlt pénteken talált három robbanószerkezet közül kettőben nem volt hatóanyag, ezeket a városi múzeumnak adták át, a harmadikat pedig elszállították és biztonságos körülmények között felrobbantották. A hétfőn talált szerkezetet szintén elszállították, hogy megsemmisítsék.

Kiss Henrik azt mondta: aknakutató műszerrel átnézték a környéket és nem találtak több robbanószerkezetet, ennek ellenére az bárhol előfordulhat. A törzsőrmester hozzátette, hogy 1848-ból származó gránátok ritkán kerülnek elő, sokkal gyakoribbak a világháborús – különösen a második világháborúból származó – robbanószerkezetek.