Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Feketekajmán-bébik születtek a nyíregyházi állatparkban

2011.07.18. 11:52
Fekete kajmánok (Melanosuchus niger) keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban. Az állatkert feketekajmánpárja idén rakott először tojásokat, egyelőre a hatból kettő kelt ki a speciális keltetőben - mondta el Révészné Petró Zsuzsanna sajtóreferens.

A kajmánbébik 93 nap alatt fejlődtek ki a tojásokban, amelyeket 29 Celsius-fokon, 90 százalékos páratartalom mellett keltettek a gondozók. Mivel a krokodilféléknél a keltetés alatti hőmérséklet határozza meg az utódok nemét, a szakemberek feltételezik, hogy mindkét ivadék fiú lesz.

A fekete kajmánok az aligátorfélék családjának legtermetesebb tagjai, akár a 4,5 méter hosszúságot is meghaladhatják; méretük miatt az emberre is veszélyesek lehetnek. Az hüllőfaj Dél-Amerikában honos, természetes élőhelyei a tavak, folyók, mocsarak és elárasztott területek. Az állat éjjel vadászik a halakból, kétéltűekből, hüllőkből, emlősökből és madarakból álló táplálékára. Az elmúlt években több eset került napvilágra, amelyekben a kajmánok embereket ejtettek zsákmányul.

A fekete kajmánt a bőréért vadásszák, ami majdnem a kipusztulásához vezetett. Napjainkban is komoly veszélyt jelent rá élőhelyeinek pusztítása.