Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Speciális dohány győzheti le az AIDS-et

2011.07.20. 10:25

Ironikus módon a tüdőrákos esetek nagy részéért felelős növény, a dohány győzhet le egy másik, eddig gyógyíthatatlannak tartott betegséget, az AIDS-et, ha sikerrel járnak a P2G12 kódjelű szer klinikai tesztjei. A génmódosított dohányból kinyert hatóanyagot a laboratóriumi vizsgálatok után most próbálják ki először éles körülmények között Nagy-Britanniában. Az első tesztben 11 beteg vesz majd részt.

A hatóanyag úgynevezett az monoklónozott antitesteken alapszik, amelyeket általános célú immunsejtekből klónoznak speciális feladatok ellátására. A P2G12 a HIV-vírus átvitelét gátolja meg az egészséges szervezetbe, vagyis a valójában nem a betegséget gyógyítja, hanem a fertőzést állítja meg. A működésének alapötlete nem mai találmány, 1908-ban Paul Erlich a szifilisz hasonló elven történő kezeléséért kapott Nobel-díjat. A szert a Pharma-Planta nevű, az EU által támogatott kutatóintézet fejlesztette ki, a cég szerint a klinikai tesztek elkezdése óriási lépés, de még nagyon sok vizsgálat szükséges ahhoz, hogy széleskörűen elkezdjék alkalmazni a HIV visszaszorítására.