Fehérjékkel javítható a vérnyomás
A Jiang He epidemiológus vizsgálatában 352 ember vett részt, egy részüknek enyhén magas volt a vényomása, míg a többieknek soha nem volt vérnyomás-panaszuk. A résztvevők nyolc hetes szakaszokban három különböző étrend kiegészítőt - tejfehérjét, szójafehérjét és szénhidrátot - kaptak. Minden nyolchetes szakaszt három heti üresjárat követett, ez idő alatt nem kaptak ilyen termékeket. A vizsgálat alatt végig rendszeresen mérték vérnyomásukat.
Az eredmények szerint amikor a résztvevők szója- vagy tejfehérje étrend kiegészítőt kaptak, szisztolés vérnyomásuk alacsonyabb volt, mint amikor szénhidrátot fogyasztottak. A diasztolés vérnyomásértékekben nem mutatkozott változás.
Bár az adatok közötti eltérés alacsony volt, ez is sokat számíthat egy-egy betegnél - hangsúlyozta Jiang He. Az eredmények megerősítéséhez hosszabb távú kutatásokra van szükség - tette hozzá.