Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Működik a Marsra készülő Curiosity

2011.08.16. 16:30
Novemberben elindulhat az űrbe az űrszonda, a NASA következő marsjáró robotja. Az élet nyomait keresi majd.

A NASA mérnökei végeztek a Marsra készülő Curiosity űrjármű utolsó funkcionális tesztelésével, tehát a szondát novemberben fellőhetik a világűrbe, hogy megkezdje nyolc és fél hónapos útját a vörös bolygóra. A tesztek során kipróbálták a jármű robotkarjait, a kamerákat és egyéb szenzorokat.

William Harwood/CBS News
William Harwood/CBS News

Most a mérnökök elkezdik óvatosan behajtani a jármű karjait, kerekeit és a felfüggesztését, hogy elférjen a neki szánt hővédő burokban, amelyet a landolóegység aljára rögzítenek. Ezután az egész csomagot bepakolják a bolygóközi utazáshoz használt rakétafokozat rakterébe.

A Curiosity egy Atlas 5 rakétán hagyja el a bolygónkat, kedvező időjárás esetén a fellövés november 25-én lesz.

Szokatlan landolás

A Curiosity új módszerrel kerül a Mars talajára. Egy lassan ereszkedő, rakétameghajtású daru ereszti le, mintha egy horgászdamil végén lógó csali lenne, egészen addig, amíg a kerekei földet nem érnek. A terhelés változását figyelő szenzorok ebben a pillanatban parancsot adnak a drótkötelek eleresztésére, és a rakétás egység elrepül, és biztonságos távolságban lezuhan a Mars felszínére.

Működése két éve alatt a Curiosity szén alapú vegyületeket, valamint múltbéli - vagy esetleg jelenlegi - élet nyomait kutatja. Emellett figyeli az időjárás és a sugárzás változását is.