Pszichikai zavarokat okoz a klímaváltozás

2011.08.31. 15:11
Nemcsak hatalmas anyagi károkat, hanem jelentős pszichikai problémákat is okozhat a klímaváltozás.

A Sydney Egyetem agykutató központjának szakértői a héten nyilvánosságra hozott tanulmányukban összegezték eredményeiket. Kutatásaik szerint a természeti katasztrófák, például az áradások, az aszályos időszakok vagy az orkánok sok embernél depressziót, stresszes állapotot, sőt traumát idéznek elő. Egyes esetekben a katasztrófák után az öngyilkossági ráta akár nyolc százalékkal is megnövekedhet.

A kutatók vizsgálataik során elsősorban Ausztráliára koncentráltak, ahol néhány éve rendszeresen jelentkeznek aszályos időszakok, pusztító erdőtüzek és áradások. A szélsőséges időjárásnak jelentős következményei vannak a gazdaságra nézve is. Vállalkozások, gazdaságok, sőt olykor egész faluközösségek esnek áldozatul a klímaváltozásnak, aminek szintén nagy hatása van a lelki egészségre.

Nemcsak azok az emberek érzik meg a hatást, akik közvetlenül ki voltak téve az életveszélyes helyzeteknek, hanem mindenki érintett, akinek hosszabb távon együtt kellett élnie a katasztrófa veszélyével – mondta Ian Hickie, a kutatóintézet vezetője.

A klímakutatók az elkövetkezendő évtizedekben is a hőmérséklet emelkedésével számolnak. Ezen még egy hűvös nyár vagy egy különösen hideg tél sem segíthet – mondta Anders Levermann, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa.

A szélsőséges időjárási jelenségek száma gyarapodhat a következő években. A csapadékos területek még csapadékosabbak, a száraz régiók még szárazabbak, a heves zivatarok pedig még intenzívebbek lesznek. Levermann szerint ha így folytatjuk, ahogy most, az átlagos hőmérséklet 2100-ra öt Celsius-fokkal növekedhet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport