A madarak tanulják a fészeképítést

2011.09.27. 11:45

Szövőpintyek tanulmányozása alapján skót kutatók kiderítették, hogy a madarak fészeképítése nem ösztönös, hanem tanult képesség.

Az Edinburgh-i, a Glasgowi és a St. Andrews Egyetem kutatóinak választása azért esett a színes kaffer szövőpintyre (Ploceus velatus), mert példányai több bonyolult fészket is építenek egy szaporodási idényben. A fajról Botswanában készült videók egyértelműen igazolták a tapasztalat szerepét - közölte Patrick Walsh, az Edinburgh-i Egyetem kutatója a BBC szerint.

A madarak technikája fészekről fészekre változott, volt, amelyik balról jobbra, volt, amelyik jobbról balra építkezett. A tapasztalatok bővülésével ezen kívül egyre kevesebb fűszálat ejtettek el. Amennyiben genetikai képlet alapján történne a fészeképítés, minden madár minden egyes alkalommal ugyanúgy építené a fészkét - magyarázta Walsh.

A megfigyelt változatosság tehát bizonyíték a tapasztalat szerepére. A kutatás eredményei a Behavioural Processes című szaklapban jelentek meg részletesen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás