Márk
13 °C
28 °C

Az orr nyálkahártyájának csillói árulkodnak a halál idejéről

2011.10.05. 11:55

Az orrüreg nyálkahártyájának felszínét beborító apró nyúlványok - a folyamatosan csapkodó csillók - a halál beállta után még órákig nem állnak le, lassuló mozgásukból következtetni lehet, hogy mikor hunyt el valaki - állítják a Bari Egyetem kutatói.

A halál beálltának pontos idejét nem mindig könnyű megállapítani. A szakértők a holttest hőmérséklete, a hullamerevség alapján próbálnak következtetni a halál időpontjára. A pontos meghatározást befolyásolhatja azonban a külső hőmérséklet, ahogy az is, ha az elhunyt halála előtt röviddel verekedett .

A csillók, amelyeknek feladata a lerakódott a kórokozók, a por, korom- és növényi részecskék, valamint a nyák kiűzése az orrból a garat felé, viszont hasznos kiegészítő mérőműszerként szolgálhatnak az igazságügyi orvosszakértők számára, különösen, ha a vizsgálatokat a halál beállta utáni első 24 órában végzik.

Biagio Solarino, az olaszországi Bari egyetemének kutatója kollégáival 100 elhunytnak az orrából vett mintát, majd vizsgálta a csillókat.

"A halál után húsz órával még mindig csapkodtak, bár lassuló ütemben" - hangsúlyozta Biagio Solarino. Hozzátette: a lassulás üteméből következtetni lehet a halál beálltára, ugyanis működésüket nem befolyásolják környezeti tényezők.