Jusztina
10 °C
27 °C

Hogyan választ áldozatot a szúnyog?

2011.10.06. 08:00

Az ember által kilélegzett szén-dioxid, valamint a bőr kipárolgása alapján választják ki potenciális áldozataikat a nőstényszúnyogok, a malária, a dengue-láz és a sárgaláz terjesztői - derítették ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Journal of Experimental Biology című folyóiratban jelentetik meg.

A Kaliforniai Egyetem (Riverside) kutatói kísérleteket végeztek, azt vizsgálva, hogy az Aedes aegypti szúnyogfaj nőstényei miként reagálnak a szén-dioxidra és emberi bőr illatára.

Az Aedes aegypti szúnyogfaj két vírusos megbetegedés, a sárgaláz és a dengue-láz terjesztője. A sárgaláz évente harmincezer emberéletet követel világszerte, dengue-lázban 50-100 millióan betegednek meg, a halálos áldozatok száma éves szinten eléri a 12,5 milliót.

A kutatók a nőstényszúnyogokat szélcsatornában tesztelték, ahol kiderült, hogy a moszkitók receptorai a szén-dioxid legkisebb mennyiségét is észlelik,

"A szén-dioxid egymagában is vonzó a szúnyogok számára, amelyeknek nem szükségesek egyéb illatok, hogy kiválasszák potenciális vendéglátóikat. Az emberi bőr kipárolgása akkor válik számukra fontossá, amikor a szúnyogok áldozatuk közvetlen közelébe érnek és a csípés helyét fontolgatják" - magyarázta Ring Cardé, a Kaliforniai Egyetem professzora, aki szerint kutatásaik alapján szagok-illatok vezérelte hatékony rovarcsapdák dolgozhatók ki.