Friderika
9 °C
18 °C

Mi legyen a neve a szuperteleszkópnak?

2011.10.16. 12:45

Ismert sztár az új-mexikói Very Large Array (VLA) rádióteleszkóp-hálózat, amely Kapcsolat, a Függetlenség napja és a Transformers 3 című filmekben is látható volt. Ezek azok a 25 méter átmérőjű antennák, amelyekkel a hollywoodi történetekben többnyire idegenek nyomait kutatják.

Mi legyen a neve a teleszkópnak?

A Very Large Array rádióteleszkópok az elmúlt években teljesen új elektronikát kaptak, lecserélték az 1970-es évek óta használt berendezéseket. Fred Lo, az Egyesült Államok nemzeti rádiócsillagászati obszervatóriumának elnöke szerint annyira megújult a műszercsoport, hogy új nevet kell adni neki.

Amikor nem a filmekben szepel a VLA, akkor általában a távoli galaxisok, szupernovák és fekete lyukak viselkedését figyeli meg. Bár a hatalmas tányérok és az azokat mozgató különleges gépek pont úgy néznek ki, mint harminc évvel ezelőtt, a frissítésnek köszönhetően a rendszer tízszer érzékenyebb lett. Ezek azok a képességek, amelyeket az új névnek is tükröznie kell.

000 Was53206
Fotó: Robyn Beck

A tudósok a nyilvánosságról is ajánlásokat várnak a namethearray.org címen, és igyekezni kell, mert december 1-én lezárják a szavazást. A győztes nevet az amerikai csillagászati szövetség januári konferenciáján jelentik be.