Gerzson
-3 °C
3 °C

Megtalálták az immunrendszer kapcsolóját

MTI/Index
2011.10.17. 10:39

Francia kutatók azonosították azt a molekuláris kapcsolót, amely a retrovírusok behatolásakor elindítja a veleszületett immunválaszt testünkben – írta közleményében az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL).

Egy banktrezorhoz hasonlóan a sejteknek is megvan a maguk érzékelő- és riasztórendszerük, amely észleli és jelzi a területre behatoló idegent. A franciaországi Grenoble-ban lévő EMBL kutatói megtalálták azokat a lépéseket, amelyekkel a sejtjeinkben őrködő fehérjék észlelik a betolakodó retrovírusokat és riasztják a környező sejteket.

A Cell című tudományos folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány jelentős előrelépést jelent az emberi szervezet veleszületett immunválaszának megértésében, mert megmutatja, hogyan válaszolnak sejtjeink a lehető leggyorsabban olyan retrovírusokra, mint az influenza vagy a hepatitisz vírusa.

Az őrfeladatot speciális fehérjék látják el, ezek az úgynevezett mintázatfelismerő receptorok, amelyek ráismernek a betolakodóra jellemző egyedi mintázatra, és hozzákapcsolódnak. Ez a kötődés megváltoztatja a fehérje alakját, térszerkezetét, ami egy sor lépésen keresztül elvezet oda, hogy a környező sejtek is értesülnek a vírustámadásról. Az EMBL kutatói ennek a molekuláris észlelésnek és jeladásnak a lépéseit írták most le.

Az EMBL kutatói az egyik receptor, a RIG-I viselkedését figyelték meg. A vírusos fertőzésre reagáló RIG-I felismeri a vírus RNS-ét, és arra veszi rá a sejtet, hogy termeljen vírusellenes interferon molekulát. A kibocsátott interferont a többi sejt is észleli, és azok több száz olyan gént bekapcsolnak, amelyek a fertőzés leküzdéséhez szükségesek.

A tudós a franciaországi Grenoble-ban található European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) nevű részecskegyorsító nagyenergiájú röntgensugárzásával vizsgálták meg a RIG-I háromdimenziós atomi struktúráját, vírustól származó RNS jelenlétében és hiányában. Azt akarták megérteni, hogy a RIG-I miként különbözteti meg a vírusok RNS-ét és a sejt saját RNS-ét.

Arra jöttek rá, hogy vírusmentes környezetben a receptor „félig nyitott szemmel alszik", vagyis a vírus RNS-ét érzékelő részei aktívak, de a jelküldő tartományai rejtve maradnak. A vírusok hatására felébrednek a jelküldő tartományok, és elindul az interferon termelése.