Márk
13 °C
28 °C

Kétszarvú őshüllő maradványait tárták fel

2011.10.24. 13:35

A Zuniceratops nevű kétszarvú dinoszaurusz csontvázát rekonstruálták és állították ki az Arizonai Természettudományi Múzeumban. A Zuniceratops egy kevéssé ismert dinoszaurusz, amit az is magyarázhat, hogy híres rokonához, a Triceratopshoz képest szerény testméretű őshüllőről van szó: hossza legfeljebb 3-3,5 méter lehetett, magassága nem haladta meg az 1 métert, tömegét pedig 100-150 kilogrammra becsülik a szakértők – írja a Smithsonian Magazine honlapja.

Az állat fosszíliái a 93 millió-89 millió éves kőzetrétegekből kerültek elő Új-Mexikóban. Körülbelül tízmillió évvel korábban élt az ismertebb, szarvas Ceratopsidae család tagjainál, így maradványai betekintést engednek a család őstörténetébe.

Így nézhetett ki a Zuniceratops (kép: Wikipedia)
Így nézhetett ki a Zuniceratops (kép: Wikipedia)

A szakemberek mozaik dinoszaurusznak is tekintik a Zuniceratopsokat, amelyek testfelépítésük alapján egyfajta átmenetet képeztek a fejletlenebb szarvas dinoszauruszok, a Protoceratopsok és a későbbi Triceratopsok között. Míg a törzsük archaikus, már kifejlődtek a szemöldökszarvaik, a fogazatuk – ahogy a háromszarvú dinoszauruszok esetében is – ollóként működött, amellyel függőlegesen darabolták fel a növényi táplálékot.