Emma
9 °C
26 °C

A mesterséges megtermékenyítés növeli a petefészekrák kockázatát

2011.10.27. 10:31
Nagyobb a petefészekrák kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akiknél gyógyszeres kezeléssel stimulálták a peteérést - állapították meg holland kutatók.

A tizenöt évig tartó követéses vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a mesterséges megtermékenyítésen, IVF-kezelésen átesett nőknél kétszer gyakoribb a petefészek rosszindulatú elváltozásainak megjelenése azokhoz képest, akik nem vettek részt ilyen programban.

A tanulmányban az úgynevezett határeseti tumorokra összpontosítottak, amelynél rákmegelőző állapotú sejtek azonosíthatók a szövetmintákban. Ebből az állapotból azonban ritkán fejlődik ki rosszindulatú daganat.

Az amszterdami Holland Rákintézet munkatársai Flora van Leeuwen vezetésével 25 ezer nő egészségét követték nyomon, akik közül 19 ezer kapott IVF-kezelést. Ebben a csoportban 61 rosszindulatú petefészek-elváltozást azonosítottak a követés másfél évtizede alatt.

„Az eredményeket arányaikban kell szemlélni, hiszen  ezer nőből öt esetről emelkedett hét esetre az előfordulás" - emelte ki Peter Braude, a Kings College London munkatársa. A lehetséges kockázatokat és azt a célt, hogy megszülessen a vágyott gyermek, együttesen kell értékelni - tette hozzá a szakember.