![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
További Tudomány cikkek
-
A pamplonai bikafuttatáson derült ki, máshogy mozog a pánikoló tömeg, mint gondolták
- A WHO rákkeltő címkével látná el a szeszes italokat Európában
- A mamahotelért mindenki nagy árat fizet, pedig a spórolásra lett kitalálva
- Itt lehet a megoldás az alkoholizmusra
- Szivárványszínű felhőket észleltek a Mars egén
Idén október utolsó hetében már nemcsak a zöldségesek, de a virágboltok és a legtöbb nagy közért is „Halloween-tök“ néven árul a laikus számára gigantikus sütőtöknek tűnő tárgyakat, a hétköznapi, palack formájú sütőtöknél azonban jóval drágábban. Vajon egy nemzetközi összeesküvés áldozatai lettünk, melyben szteroidon nevelkedett óriás sütőtököket próbálnak drága lámpásalapanyagként ránk sózni, vagy valóban jogos a Halloween (leánykori nevén Mindenszentek) címke indokolta kétszeres szorzó?
Az ember, akinek a Duna tévében főzték a tökét
Péntek délután a Fény utcai piacon szinte minden második zöldséges standján ott sorakoznak a súlyzó formájú, egy-kétkilós sütőtökök, az árusok vérmérsékletétől és önbizalmától függően 99 és 250 forint közötti árakon. Vagy féltucatnyi stand pedig töklámpásnak való óriástököt is árul, kilóját 180-200 forintért. Ezek inkább a 3-5 kilós kategóriába tartoznak, úgyhogy egy lámpás anyagára 600-1000 forintnál kezdődik, de vannak egészen gigászi darabok is.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/245/2457/24571/2457182_dabf15829eda89c0a6d45b903d3202d4_wm.jpg)
Egy őstermelő standján Hokkaido tök néven egészen sötét narancssárga, kisebb, kerek tökre bukkanok, 400 forintos kilónkénti áron. „Ebből lesz a legjobb leves, nagyon édes. Nem látta a műsort? Egész héten ebből főztek a Duna tévében, tőlem vettek vagy tizenhét darabot“ – büszkélkedik a bácsi, aki szerint a Halloween-tököt is meg lehet sütni, de levesnek mindenképpen a kicsi sütőtököt vagy a Hokkaidót ajánlja.
A szomszédos standnál egy hölgy Halloween-tököt, sárga sütőtököt és fehér héjú sütőtököt is árul. Kérdésemet, hogy lehet-e a töklámpás belsejéből levest főzni, szinte szentségtörésnek tartja. Ha jól értem, szerinte a töklámpás a gyertya meggyújtásával élelmiszerből szakrális tárggyá lényegül át, és nem illik megenni. Egyébként vélekedésével nincs egyedül: a buddhisták sem tartják illőnek az áldozati virágok megszagolását, hasonló okból. Nevezéktani faggatózásomra elmondja, szerinte a Halloween-töknek nincs külön neve, azt csak simán töknek, töklámpásnak hívják. A fehér héjú, palackforma kabakost szimplán sütőtöknek titulálja, a sárgára viszont azt mondja, az a kanadai sütőtök.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/245/2457/24571/2457184_a3f8955c1dd42f2354b0e195a9ac05b2_wm.jpg)
Egy eddig érdeklődve figyelő vásárló hölgy is bekapcsolódik a beszélgetésbe, és azt mondja, a faragni való tökből is jó levest lehet főzni, csak teljesen ki kell kaparni a belsejét. „A lámpáson úgysem látszik, milyen vastag a héja“ – mondja, bizonyos vallási intoleranciával.
Sárgán virágzik a
Úgy tűnik, a fejekben teljes a keveredés a sütőtök mibenlétét illetően. Szakember segítségéhez folyamodom: a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán a Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéken dr. Kappel Noémihez irányítanak, aki tökszakértő, a hamarosan megjelenő Tökfélék termesztése című könyv szerkesztője. Az adjunktust egy szabadszállási répaföld szélén éri telefonhívásom, ahol éppen fajtakísérleti bemutatón vesz részt a Róna szövetkezetben.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/245/2457/24571/2457186_80e2bbdcac8c180c2b8b9636ae050d83_wm.jpg)
Mint mondja, amit a zöldségesek Halloween-tök néven árulnak, annak Cucurbita pepo a becsületes latin neve. Sok tökféle tartozik ebbe a fajba: a cukkini, a patisszon és a spárgatök is C. pepo. Ez utóbbiakat nyáritöknek is nevezik, mivel zsengén szedik őket étkezési célra, termésük éretten már kemény és ehetetlen. „Gazdasági és nem biológiai érettségben szedjük a nyári tököket“ – pontosít az adjunktus. Az apró, tarka virágbolti dísztökök is C. pepók: ezek teljesen érett darabok, és étkezési helyett maximum önvédelmi célra alkalmasak, a dekorációs mellett.
Az éretten fogyasztott tököket dr. Kappel téli töknek nevezi: a mi Halloween tökünk mellett ilyen a fehér héjú sütőtök (Cucurbita maxima) és a nálunk legelterjedtebb, narancsszín héjú sütőtök (Cucurbita moschata) is, amelyet sonkatöknek és kanadai töknek is neveznek. Az egyébként rejtély, hogy miért kanadai, mert ugyan a tökfélék Mezoamerikából származnak, kanadai eredetről nem szól a fáma. Onnét csak Bryan Adams és Celine Dion érkezett.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/245/2457/24571/2457188_702c23361800636c6e02d0dd1b9ffa86_wm.jpg)
Az adjunktus küzd a sütőtök-főzőtök distinkció ellen, amelyet igen megtévesztőnek nevez. Szerintem is zavaró, hogy a zöldségesek mindent sütőtöknek hívnak, bár én a főzőtök kifejezéssel még a Paprika tévében sem találkoztam eddig. Dr. Kappel Noémi szerint egyértelműbb a téli tök – nyári tök megnevezés. A köznyelvben sütőtökként aposztrofált kabakosok tartoznak a téli tökök közé: mint mondja, ezek azok, melyeket biológiai érettségben szedünk, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.
A mi Halloween-tökünk is téli tök, és ha nagyon akarjuk, meg is süthetjük a belsejét, de nem igazán finom. A kisebb tökök finomabbak és sokkal édesebbek, így jobban járunk, ha vacsorára kanadai tököt választunk. Akit pedig nem érint a végtörlesztés, akár egy Hokkaidóba is beruházhat.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)