Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Nem tudni, mi okozta a pénteki sugárzást

2011.11.14. 13:29
Továbbra is ismeretlen a múlt héten több európai városban megemelkedett radioaktivitás oka és forrása - közölte az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legfrissebb tájékoztatására hivatkozva.

A NAÜ múlt pénteken azt közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain, de hozzátették: a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére. Az ENSZ-szervezet már akkor jelezte, hogy egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám úgy vélte, hogy az nem a fukusimai atomerőműből származik.

Sáfrány Géza, az OSSKI főigazgatója hétfőn azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon még mindig van-e sugárzás, friss mérési adatok ugyanis a legkorábban kedden lehetnek. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója szintén hétfőn leszögezte: nem a paksi atomerőműből ered a minimális emelkedés. Közlése szerint a paksi atomerőmű környezetében sem mértek magasabb értéket.

Az OAH főigazgatója megjegyezte, egy hétig kell mintát venni a levegőből, és azt néhány nap alatt kiértékelni, így csak később várhatók eredmények. Sáfrány múlt pénteken úgy nyilatkozott, az országszerte több nagyvárosban található sugárvédelmi decentrumok közül két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését.

Az 1986-os csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is ilyen, jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben. Ennek kapcsán Sáfrány megjegyezte, hogy a év márciusi japán katasztrófa után Magyarország egész területén ki lehetett mutatni a radioaktív szint minimális megemelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna. A most mért értékek pedig messze alatta vannak az akkori sugárzási értékeknek, így egészségügyi kockázat most sem áll fenn.

A főigazgató szerint időnként előfordul, hogy egy-egy mérésnél a radioaktív szint megemelkedését észlelik, de ennek okát sokszor nem sikerül kideríteni. A mostanihoz hasonló, minimálisan megemelkedett jódszintnek több oka is lehet. A nukleáris medicinában, például pajzsmirigy-daganatok kezelésénél rutinszerűen használnak radiojódot. Ahol ilyen készítményt gyártanak – például Budapesten is több helyen –, annak környezetében  olykor kimutatható a radioaktív jód megemelkedése, de az egészségre ez sem jelent veszélyt.