Bernát, Felícia
EUR 383,77 Ft
USD 363,37 Ft
8 °C
30 °C

Minden ötödik amerikainak halláskárosodása van

2011.11.15. 14:37

Minden ötödik 12 év feletti amerikai halláskárosodásban szenved, egy százalékuknál a mindennapi kommunikációban is zavart okoz az állapot - közölték amerikai kutatók. Az első országos szintű hallásfelmérést a Johns Hopkins Egyetem munkatársai végezték reprezentatív mintavétellel.

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett becslés szerint minden eddiginél több, 21-29 millió amerikait érint a halláskárosodás. Becslésük elkészítéséhez a kutatók egy 1971 óta folyó országos egészségügyi felmérés keretein belül 2001 és 2008 között elvégzett hétezer hallásteszt adatait elemezték. Az eredmény azt mutatja, hogy 48 millió 12 év feletti embernek van az Egyesült Államokban hallásvesztése legalább az egyik fülére (20,3 százalék), 30 milliónak pedig mindkét fülére (12,7 százalék).

Hallásvesztésnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint az számít, amikor a 25 decibelnél kisebb hangerősségű beszédhangokat nem hallja meg valaki. A hallás károsodását okozhatja fertőző betegség, nagy zaj, sérülés vagy egyszerűen az öregedés. A WHO szerint az esetek mintegy fele lenne megelőzhető.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek