Lassan már nem tudnak mivel gyógyítani

2011.11.18. 16:22

Országos stratégia és akcióterv készült az antibiotikumok hatékonyságának megőrzéséért – jelentette be Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója Budapesten.

Melles pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: az antibiotikumok felelőtlen szedése mostanra olyan globális problémává nőtte ki magát, hogy a rendelkezésre álló gyógyszerek egyre kevésbé hatnak, utánpótlás viszont nincs, nem jelennek meg új készítmények a piacon. A tendencia azt mutatja, hogy a helyzet egyre rosszabb. Lassan az orvosok nem tudják mivel kezelni a betegeket, mert a korábban bevált készítmények már nem hatnak.

Globális probléma

Pénteken van az európai antibiotikumnap, amelyet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelölt ki, mert azt tapasztalták: az antibiotikumok kezdik elveszíteni hatékonyságukat. Egész Európában elvárás, hogy az országokban legyen stratégia arra vonatkozóan, hogyan lehetne megfékezni az antibiotikum-rezisztencia terjedését. Az OEK és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által megbízott, antibiotikum-rezisztenciával foglalkozó szakmai bizottság által elkészített akciótervet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium már a szakmai kollégiumban körözteti.

A sokoldalas munkaanyagban összefoglalták azokat a feladatokat, amelyeket a következő években el kell végezni az antibiotikum-rezisztencia ellen. A stratégiában felhívták a figyelmet a szakemberek képzésének fontosságára is, ugyanis jelenleg hiány van infektológusokból, epidemiológiai szakemberekből, akik az egészségügyi személyzetnek meg tudnák mondani, hogyan viselkedjenek a betegekkel.

Az antibiotikum nem cukorka

A felesleges antibiotikum-szedésnek következményei vannak. „Mindenkiben tudatosítani kell, hogy az antibiotikum nem cukorka. Ezeket a gyógyszereket – ahogy az összes többit is – csak az orvosi utasításnak megfelelő dózisban és ideig szabad szedni" – monda el Melles Márta.

Az OEK 2008 óta folytat kampányokat, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az antibiotikumok felelőtlen alkalmazásával a baktériumok rezisztenssé válnak, vagyis hiába szedik a betegek ezeket a szereket. Az elmúlt években azt sikerült elérni, hogy ismert legyen a probléma, de még mindig drámai a helyzet.  • Hírek
  • Csok