Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Az emberi erőszak első nyoma

2011.11.23. 15:47

Kína déli részén találtak egy ősi koponyát, amin emberi erőszak nyomára bukkantak. A koponyát emlősök csontjaival együtt, 1958-ban tárták fel egy barlangban Kuangtung tartományban. Mielőtt az áldozatot eltemették volna, még egy nagy testű rágcsáló, vélhetően egy tarajos sül is lakmározott belőle, és megsemmisítette az arca jelentős részét. Egy nemzetközi kutatócsoport újra megvizsgálta a leletet, és következtetéseit az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia PNAS című folyóiratában ismertette.

A szakértők szerint a 150-200 ezer évvel ezelőtt élt ember, akinek a nemét nem tudták megállapítani, a bal halántékán sérült meg. Valamilyen tompa tárggyal, talán furkósbottal vagy kővel csaphatták meg.

„Ismertek ennél régebbi sérülések is, de ez az első eset, amit a jelek szerint egy másik ember okozott. Egy nagyon célzott, lokalizált sérülésről van szó" – hangsúlyozta Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. Persze a korabeli vadászó-gyűjtögető közösségek tagjai nagyon kemény életet éltek. Közepes, vagy nagy testű állatokra vadásztak, amelyekhez igen közel kellett lopódzniuk, ha el akarták ejteni a zsákmányt. Így nem lehet kizárni egy vadászbaleset lehetőségét sem.

A trauma mindazonáltal nem okozta a sebesült azonnali halálát, mivel a koponyatörés begyógyult, bár az illető egy ideig amnéziában szenvedhetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport