16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Madarakat is ehettek a dinoszauruszok

2011.11.23. 11:25

Korábban is voltak arra vonatkozó feltételezések, hogy a dinoszauruszok alkalmanként madarakkal is táplálkoztak, de az első közvetlen bizonyítékot csak most sikerült felfedezni: kínai kutatók egy mikroraptorcsontvázban egy madár maradványaira bukkantak.

A galambnál valamivel nagyobb Microraptor qui a kora kréta időszakban élt. Az apró termetű ragadozónak két pár szárnya volt, amelyeket hosszú tollak borítottak. Az állat szája kevésbé volt alkalmas a rágásra, így a zsákmányát valószínűleg egészben nyelhette le. Így fordulhatott elő, hogy a lenyelt madár maradványaira viszonylag egészben megmaradtak a mikroraptor csontvázán belül.

A Kínai Tudományos Akadémia paleontológusai azt állítják, hogy a madár egy ősi, a krétakor végén kihalt alosztályhoz, az Enantiornithesek közé tartozott. A pontos azonosítást ugyanakkor megnehezíti, hogy a zsákmányból csak a bal szárny és a két láb maradt meg. A kínai paleontológusok szerint azonban biztosra vehető, hogy a madár nem a raptorral együtt temetődött be. A csontvázat ugyanis körülveszik a dinoszaurusz bordái, ez pedig egyértelműen táplálkozási szokásokra utal. A paleontológusok szerint a Microraptor qui nem dögevő volt, hanem a testfelépítésének köszönhetően röptében kaphatta el a madarat.  • Hírek
  • Hírek