A kávé csökkenti a méhrák kockázatát

2011.11.24. 09:28

Azoknál a nőknél, akik naponta legalább négy kávét isznak kisebb eséllyel alakul ki a méhbelhártya rákja - állapították meg amerikai kutatók. A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című folyóiratban közzétett tanulmányhoz több mint 67 ezer amerikai nővér adatait elemezték.

A méhrák előfordulásának gyakorisága kicsi volt, mindössze 672 esetet diagnosztizáltak a követéses vizsgálat 26 éve alatt. Az összehasonlítás azt mutatta, hogy a legalább négy kávét ivó nőknél negyeddel kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem vagy legfeljebb napi egy csésze kávét fogyasztottak.
A kutatók nem állítják, hogy a kávé és a rákkockázat csökkenése között ok-okozati kapcsolat van, ám a tanulmány egy újabb azon kutatások sorában, amelyek hasonló eredménnyel végződtek.

„A kávénak magának vannak (egészségügyi) előnyei. Csökkentheti az inzulinszintet, valamint a szervezetben keringő szabad ösztrogén szintjét" - emlékeztetett Edward Giovanucci kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa. Ismert, hogy mindkét tényező, a magas ösztrogénszint és a magas koleszterinszint is növeli a méhbelhártya rákos elfajulásának kockázatát.

Az elemzés során egyéb tényezőket is figyelembe vettek a kutatók, így a nők testsúlyát, hormonszedését, szüléseik számát. Mindezek módosító hatását beszámítva is fennmaradt az összefüggés a rákkockázat csökkenése és a kávéivás között.  • Hírek
  • Hírek