Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Magyarország élen jár az elhízottságban

2011.11.28. 15:00

A harmadik világ egyes országaiban az éhezés és az alultápláltság az egyik legnagyobb probléma, de Európában ennek ellenkezője, a túlsúlyosság kezd egyre jobban elterjedni. Az országonkénti arányok eltérők, de Magyarország, sajnos, vezető pozícióban van.

A kontinens országai közül a magyarok állnak a harmadik helyen a férfiak körében mért elhízottságban, nálunk a felnőtt férfi lakosság 21,4 százaléka túlsúlyos. A nők valamivel jobban teljesítettek, de a maguk 18,8 százalékával még így is közel vannak az élbolyhoz.

Az Európán belüli mutatók 7,6 és 23,9 százalék között mozognak, az elhízottak legalacsonyabb aránya a szomszédos Romániában van, míg a legmagasabb Nagy-Britanniában. Az adatok világosan mutatják, hogy az életkor növekedésével együtt növekszik a túlsúlyosak aránya, míg a magasabb iskolai végzettséggel csökken.

Az életkor és az iskolai végzettség hatása nem meglepő, az időskori elhízás gyakori természetes jelenség, míg a magasabb végzettséggel rendelkezők valószínűleg egészségtudatosabb életmódot folytatnak, jobban vigyáznak az alakjukra és ezt meg is engedhetik maguknak.

A felmérést az EU statisztikai intézménye az Eurostat végezte, és a számításokat az egyének testtömegindexére (body mass index, BMI) alapozták, ami a testmagasság és a testtömeg egymáshoz viszonyított arányán alapszik.