Nazabajevről neveznek el egy új ásványt

2011.12.01. 14:52
Nurszultan Nazarbajev kazah államfő után nurnazennek nevezné el az oktatásért és tudományokért felelős kazah minisztérium egy új ásványt. A névadási kérelmet a nemzetközi ásványtani intézet fogja elbírálni.

„A közelmúltban felfedeztünk egy új, a szénhidrátok csoportjába tartozó ásványt, amelyet a csúcstechnológiás orvosi műszerek gyártása, illetve a kémia területén is hasznosítani lehet" – közölte a közép-ázsiai ország minisztériuma a kazah tudományos stratégia megújulásának huszadik évfodrulójára rendezett tudományos találkozón.

A felfedezők úgy döntöttek, hogy Kazahsztán függetlenségének 20. évfordulója alkalmából nurnazennek nevezik el az ásványt. A nevet az 1990 óta hivatalban lévő államfő kereszt- és vezetéknevének első szótagjaiból rakták össze.

A Nemzet Vezetője

Nazarbajevnek egyébként csütörtökön egy alkotmánymódosítással a Nép Hőse címet adományozták, amely – a tavaly neki kitalált a Nemzet Vezetője tisztséghez hasonlóan – különböző előjogokat biztosít a 71 éves államfőnek. A Nemzet Vezetőjeként például Nazarbajevet az élete végéig sem büntetőjogi, sem államigazgatási eljárásban nem lehet felelősségre vonni azokért a tetteiért, amelyeket elnökként hajt végre.

A kőolajban és földgázban gazdag volt szovjet köztársaságot már 21 éve vezető államfő áprilisban a szavazatok 95 százalékával nyert az újabb elnökválasztáson. Nazarbajev dicső cselekedeteinek bemutatására nemrég egy múzeumot rendeztek be a kazah fővárosban, Asztanában, kézfejének rajzolata pedig minden bankjegyen megtalálható.  • Tippek
  • Hírek