Hermina
15 °C
27 °C

Védi a fiatal nők szívét a halevés

2011.12.06. 10:49

A gyermekvállalási korban lévő nők csökkenthetik szívproblémáik kockázatát, ha rendszeresen fogyasztanak omega-3 zsírsavakban gazdag halat - állapították meg dán kutatók. Tanulmányuk az első, amely fiatal nőknél is vizsgálta, hogy a hal étrendbe iktatása milyen hatással van szívük egészségére.

A nyolc évig tartó követéses vizsgálatból kiderült, hogy akik csak ritkán vagy soha nem ettek halat, 50 százalékkal gyakoribb volt a szív- és érrendszeri problémák előfordulása, mint azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak halat. Azokhoz képest pedig, akik minden héten legalább egyszer illesztettek halételt étrendjükbe, 90 százalékkal volt magasabb az előző csoport szívérrendszeri kockázata.

A Hypertension című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz egy nagyszabású dán követéses vizsgálat adatait elemezték, amely 49 ezer, 15-49 éves nő bevonásával nyolc éven át készült. Már a nők harmincas évei végén összefüggés mutatkozott a halfogyasztás és a szívproblémák között - emelte ki Marin Strom kutatásvezető, a koppenhágai Statens Serum Intézet munkatársa, aki azt javasolja, hogy hetente kétszer egyenek halat a fiatal nők. A szakemberek ajánlják például a tőkehalat, lazacot, heringet és a makrélát, amelyek mind gazdagok többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakban.