Alfréd
-3 °C
3 °C

Amatőrök kutatják a delfinek nyelvét

2011.12.12. 11:06

Egy skót-amerikai kutatás, amely a delfinek kommunikációját vizsgálja a lelkes természetbarátok segítségét is igénybe veszi a minél szélesebb körű adatfelvétel érdekében. A nagyközönség egy-egy kutatási projektbe való bevonása igencsak kifizetődő lehet. Erről nemcsak csillagászok tehetnek tanúbizonyságot, hanem ezúttal a biológusok is.

A skóciai St. Andrews Egyetem és az amerikai Woods Hole Oceanográfiai Intézet Whale Project elnevezésű kutatása a cetek régiónként eltérő nyelvjárásait elemzi.

Aki úgy dönt, hogy részt vesz a munkában, a Whale FM (Cet Rádió) elnevezésű honlapon kardszárnyú delfinek és hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek hangjait hallgathatja meg. Minden egyes hanghoz pontos helymeghatározás tartozik. A hangmintát az önkéntesnek össze kell hasonlítania számos másikkal, és a leghasonlóbbhoz hozzárendelni.

A kutatók azt remélik, hogy több száz résztvevő véleményének tükrében tudják ellenőrizni az eddigi besorolási kategóriáikat. A biológusok összességében képet akarnak kapni arról, mennyiben lehet a cetek hangjait dialektuscsoportokra osztani, ami közbülső nyelvi szintet képezne az egyes rajokon belüli kommunikáció és az említett fajok globális átlagnyelvezete között.