Fogynak a tavak Kínában

2011.12.12. 15:57

Évente húsz természetes tó szárad ki Kínában - hangzott el egy hétvégi környezetvédelmi fórumon a kelet-kínai Nankingban. Az elsődleges okok között az éghajlatváltozást és az emberi beavatkozásokat nevezték meg a tavak helyzetéről rendezett országos szakmai fórumon. Elhangzott az is, hogy az élővizek minősége romlik, gondot jelent az üledék nagy mennyiségű halmozódása, csökken a vizes élőhelyek területe, és pusztulnak a vízi élőlények.

Az ázsiai országban körülbelül 24 ezer természetes tó található, amelyek összesen 83 ezer négyzetkilométernyi területet fednek le. A szakemberek szerint fontos szerepük van, illetve lenne az ökológiai egyensúly fenntartásában, különösen az árvizek megelőzésében és a szárazság okozta károk csökkentésében.

A tavak öngyógyító képessége nem elegendő ahhoz, hogy az emberi beavatkozások okozta károkat túléljék - állapították meg a vészharangot kongató szakemberek a találkozón, amelyen a 800 meghívott között jelen volt a vízforrások minisztériumának első számú vezetője is. Csen Lej kormányzati támogatást ígért a helyzet javítására.  • Hírek
  • Hírek