Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Embert küldene az űrbe a Microsoft társalapítója

2011.12.14. 10:23

Óriási repülőgépet és magán-űrrepülőgépet építtet Paul Allen, a Microsoft milliárdos társalapítója és Burt Rutan amerikai űrrepülőgép-tervező mérnök, hogy embereket és különböző eszközöket juttassanak Föld körüli pályára. Allen és Rutan Seattle városában, helyi idő szerint kedden jelentette be a nagyszabású tervet.

Az amerikai űrkutatási hivatal hagyományos módszerével - űrsiklók földi kilövőállásról hordozórakétákkal történő feljuttatásával - ellentétben a magán űrkapszulát előbb az óriásrepülőgép emeli magasba, majd a kapszula leválik a repülőről és saját hajtóművei repítik az űrbe. Az új módszer egyébként olcsóbb a réginél.

Allenék ehhez olyan hatalmas repülőgépet építtetnek, amelynek szárnyfesztávolsága eléri a 116 métert, vagyis a szárnyak két végpontja közötti távolság nagyobb lesz, mint egy focipálya hossza. A repülőgépet hat 747-es hajtómű emeli majd a magasba, a tömege pedig meghaladja az ötszáz tonnát.

Az első kísérleti repüléseket 2016-ra tervezik, ekkor még csak különböző eszközöket vinnének Föld körüli pályára, de később embert is szeretnének a világűrbe eljuttatni. Allen azt hangoztatta, hogy tekintettel az amerikai űrsiklóprogram befejezésére, az ő új vállalkozása révén az Egyesült Államok továbbra is az űrkutatás élmezőnyében maradhat.

Allen és Rutan építtette meg a világ első magán űrrepülőgépét, a SpaceShipOne-it is, ami 2004-ben kijutott a világűrbe: 114 kilométerre távolodott el bolygónktól, és 90 perces repülés után érkezett vissza biztonságosan a Földre.