Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Titanic-túra tizennégymillió forintért

2011.12.29. 10:29

Jövő nyáron a turisták is leereszkedhetnek a tenger mélyén nyugvó Titanic roncsaihoz. A szokatlan túra 39 ezer fontba, azaz több mint 14 millió forintba kerül. 2012 áprilisában lesz a Titanic tragédiájának 100. évfordulója, ezért júliusban nemzetközi expedíciót szerveznek a roncshoz. A mélytengeri expedíción a tervek szerint 80 ember utazhat a mélybe – írja a Daily Telegraph.

A résztvevők kétfős csoportokban ereszkedhetnek mélytengeri merülőszondákon a csaknem négyezer méteres mélységben nyugvó hajóroncsokhoz. A jelentkezők között van londoni bankár és Missouri állambeli orvos is.

Nyughely

A tizennégymillió forintos túrák vitákat váltanak ki, hiszen 1517 személy végső nyughelyéről van szó. A kettétört hajóorr és tatrésze közötti területen a tengerfenéket beborítják a használati tárgyak - üvegek, edények, az egykori utasok bőröndjei.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a korábbi expedíciók kárt okoztak a roncsokban. Rob McCallum, a Deep Ocean Expeditions vezetője viszont azt hangsúlyozza, ez lesz az egyetlen lehetőség, hogy elvigyék a tragédia helyszínére az érdeklődőket. „Nem vagyunk utazási iroda, viszont a jövő évi tragikus évforduló jó alkalmat kínál a látogatásra" – fogalmazott.