Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Először növesztettek többféle típusú mesterséges eret

2012.01.18. 10:42

Laboratóriumban növesztettek vénákat és artériákat brit kutatók, az eljárás forradalmasíthatja számos, az ereket érintő állapot kezelését. A Cambridge-i Egyetem kutatóinak sikerült az ereket felépítő mindhárom sejttípust laboratóriumban előállítani – írja a Daily Telegraph.

Négy éve folyó kutatásukban a páciensek saját bőrsejtjeiből állítottak elő olyan simaizomsejteket, amelyek az erek falát alkotják. A Nature Biotechnology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a technika hatékonysága a tesztekben 90 százalékos volt, akár ipari méretekben is gyárthatók a tartalék erek.

Hamarosan dializált pácienseknek, végtagjukon sérült embereknek, szívhibával született gyerekeknek, bypass műtéteknél felnőtteknek ültethetnek be mesterségesen előállított ereket. Sanjay Sinha kutatásvezető elmondta, eredményük különlegességét az adja, hogy több típusú sejtet is sikerült előállítaniuk. „Artériák készítését tervezzük, és most már megvannak az eszközeink ahhoz, hogy különböző típusú véredényeket gyártsunk, amelyek minden egyes páciensnek megfelelőek" - mondta.

2011 júniusában első alkalommal ültettek be amerikai kutatók három dialízisre szoruló diabéteszes páciensnek bőrsejtekből, laboratóriumban növesztett ereket, melyeket a Cytograft Tissue Engineering elnevezésű kaliforniai biotechnológiai cég állított elő. A cambridge-i kutatócsoportnak azonban elsőként sikerült többféle típusú eret készítenie, így a felhasználási kört szélesítenie.