Nanokristályokból készül műfogsor

2012.01.19. 09:42

A fogtechnikusok által eddig készített fogsorok vagy nem olyan kemények, vagy nem olyan fehérek voltak, mint a természetes fogak, ám német üvegtechnikusok olyan anyagot készítettek, amely nanokristályok segítségével minden szempontból utánozza a valódi, egészséges emberi fogat.

A testünkben lévő legkeményebb anyag a fogzománc, amelyet hatalmas erőhatás ér a rágáskor.  Ugyanígy van ez műfogsornál is. Christian Rüssel és munkatársai a Jénai Egyetem Otto Schrott Üvegkémiai Intézetében olyan üvegkerámiát készítettek, amely nemcsak olyan erős, kemény, mint az ép fogfelszin, de külső megjelenésében is megfelel az emberi fogazatnak. Kutatásaik eredményeit a Journal of Biomedical Materials című folyóirat közölte.

Az üvegkerámia magnéziumból, aluminiumból és szilikon-oxidból készül. „Sikerült ötször keményebb anyagot létrehoznunk, mint a ma használt fogászati kerámiák" – mondta Rüssel. Ebben az esetben viszont nem elég az anyag keménysége, hanem optikai tulajdonságaiban is egyeznie kell a természetes fogfelszínnel.

A kutatóknak különleges hőkezelést dolgoztak ki. Az alapanyagot először 1500 Celsius-fokon megolvasztják, majd lehűtik és földarabolják. Az üveget ismét felforrósítják, majd megint lehűtik. Ezt követően nanokristályokat hoznak létre pontosan ezerfokos hőmérsékleten.

A túlságosan kristályos szerkezet szórja a fényt, felszíne olyan mint a vakolat. A kutatók szerint a titok nyitja a nanokristályok kialakulása. Ezeknek a nagysága legfeljebb 100 nanométer, a nanométer a méter ezermilliomod része. „Ezek túlságosan kicsik ahhoz, hogy szórják a fényt, ezért ez a kerámia olyan áttetsző, mint a természetes fog" – közölte Rüssel professzor.  • Hírek
  • Hírek