Jobb lenne protonsugárral kezelni a prosztatarákot

2012.01.20. 11:08

A bevett röntgenes besugárzás helyett szélesebb körben protonsugárral is gyógyítani lehetne amerikai tudósok szerint a férfiaknál leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedést, a prosztatarákot. Az American Society for Radiaton Oncology című tudományos folyóiratban megjelent - két vizsgálatról szóló - tanulmányból kiderül, a protonsugáras kezelés ugyanolyan sikeres, viszont lényegesen kevesebb mellékhatással jár.

Sugárkezelésre alkalmas protonokat egy évtizede használnak a gyógyításban. A proton egyetlen elektronjától megfosztott hidrogén atom, mely pozitív töltésű. A gyógykezelésre alkalmas protonsugarakat ciklotronban állítják elő, ezért egyelőre nem sok gyógyintézetben alkalmazzák.
A protonsugár viszont sokkal alkalmasabb a gyógykezelésre mint a Röntgen-besugárzás, mert igen pontosan irányítható és a célba vett daganatra a lehető legnagyobb sugáradag juthat, anélkül hogy a környezetében lévő egészséges szövetek károsodnának.

Floridában Nancy Mendenhall és munkatársai kezeltek 211, különböző súlyosságú prosztatarákban szenvedő beteget protonsugárzással. A kutatók két évvel a kezelés után számoltak be betegeik állapotáról. Az eredmények meggyőzők voltak, a daganat eltűnt, ugyanakkor a környező szöveteket, például a bélrendszert ez a besugárzás nem károsította. A rosszindulatú daganatra zúdítható nagyobb sugáradag pedig lényegesen csökkenti a beavatkozás után a rákos szövetelfajulás kiújulását.

A másik tanulmányban 203 férfit kezeltek, ők vagy radioaktív anyag beültetésével kaptak sugárkezelést, vagy protonbesugárzásban részesültek. Az ellenőrző vizsgálatok során az eredmény mindkét kezelési mód alkalmazása után azonosnak bizonyult. A szakértők kiemelték, hogy a protonsugárzással végzett prosztatarák-kezelés vértelen, fájdalom nélküli és gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes eljárás.

Azt is hangsúlyozzák, hogy nincs szükség utókezelésre, a kezelés járóbeteg rendelés útján végezhető, tehát a beteget nem kell fölvenni a kórházba. A protonsugárzás a betegek és az orvosok szerint is kés nélküli műtét, ezért az új eredmények ismeretében a prosztatarákban szenvedők szívesebben választják ezt a gyógymódot, mint az operációt vagy a röntgenes besugárzást.  • Tippek
  • Biztosítás