Albin
0 °C
10 °C

Szélmalomharcot vívnak a lepra ellen

2012.01.26. 19:27

Habár a közelmúltban világszerte jelentősen és tartósan csökkent a leprás megbetegedések száma, a fertőzés elleni harcot még nem sikerült megnyerni: az elmaradott és fejlődő országokban évente továbbra is több mint 200 ezer ember kapja el a kórt – közölte csütörtökön, a lepra világnapját megelőzően Joseph Kawuma, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa, a Missio segélyszervezet tanácsadója.

A WHO adatai szerint 2010-ben 228 ezer új leprás megbetegedést regisztráltak világszerte, szemben a 2003-as 515 ezerrel. A kór felszámolásában elért jelentős előrelépések ellenére azonban egyes adatok és tendenciák továbbra is aggodalomra adnak okot. Aggasztó jelenség például, hogy nem mutat csökkenést a gyerekek közötti új megbetegedések száma. A segélyszervezet szerint minden tizedik leprás gyermek.

Komoly gond az is, hogy a betegeket az esetek többségében csak későn, a fertőzés előrehaladott állapotában kezdik kezelni, így az sokkal súlyosabb következményekkel jár. A leprás betegek ötöde már az orvosi ellátás megkezdése előtt idegkárosodást szenved, ezért az esetek egyre nagyobb hányadában okoz tartós fogyatékosságot a betegség. Kawuma szerint ennek legfőbb oka, hogy a fertőzöttek a társadalmi kirekesztéstől félve nem mernek orvoshoz fordulni. „Számos országban nem tesznek eleget a leprásokat sújtó hátrányos megkülönböztetés felszámolásáért” – mutatott rá az orvos.

A világon minden második leprás megbetegedést Indiában regisztrálják, a dél-ázsiai országban 2010-ben 126 ezren fertőződtek meg – olvasható a WHO jelentésében. Évente tízezrek kapják el a leprát Brazíliában és Indonéziában, és Afrika országaiban is jelentős gondot okoz a betegség kezelése.

Habár Európában, Közép-Ázsiában, Oroszországban és Kanadában sikerült teljesen felszámolni a kórt, az utóbbi években egyes fejlett országokban, így az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is regisztráltak új megbetegedéseket. Összesen 130 országban jelentettek új fertőzést 2010-ben.

A Mycobacterium leprae baktérium által okozott, cseppfertőzéssel terjedő betegség kezelésére hatékony, minden országban elérhető gyógyszerek állnak rendelkezésre. A WHO szerint az egyik legfőbb probléma a hosszú lappangási idő, amely akár öt év is lehet. Gyógykezelés nélkül a lepra – amelynek elsősorban a szegény rétegek vannak kitéve – bőr- és ideg-, valamint végtagi és látószervi károsodást okoz.