Huba
16 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Túl gyorsan halad a Bibliát másoló robot

2012.01.29. 08:20

Túl hamar végezhet munkájával a Bibliát másoló robot a trieri dóm előtt. A félkarú robotnak a bibliamásolást március végére kellene befejeznie, hogy felhívja a figyelmet az április 13-án kezdődő Szent Köntös zarándoklatra. A bibliarobot összesen 3,5 millió betűt ír le mintegy kétezer oldalra.

Mivel a robot a tervezettnél gyorsabban ír, már február első felére végezhet feladatával – mondta el Mischa Fleisch, a zarándoklat kulturális megbízottja. A robot ezért valószínűleg munkája végeztével újabb feladatot kap majd. Fleisch szerint lehetséges, hogy másodszor is nekifog az evangélium lemásolásának.

A robot 2011 májusa óta egy a dóm előtt kiállított konténerben dolgozik. Az eredeti tervek szerint feladatával éppen a vallási ünnepre készült volna el, amely a várakozások szerint egymillió zarándokot csalogat a legrégibb német városba. 2012. április 13. és május 13. között lesz ugyanis látható ebben az évezredben először az a köntös, amelyet a hagyomány szerint Jézus a keresztre feszítés előtt viselt.

Szent Ilona császárné hozta magával a szent köntöst a Szentföldről és küldte el Trierbe. Az öltözék általában nem látható, elzártan, a dóm egy klimatizált ereklyetartójában őrzik, szabálytalan időközönként pedig zarándoklatokat tartanak a köntös megtekintésére. Legutóbb 1996-ban állították ki.

A bibliarobotot először 2007-ben Karlsruhében mutatták be. Azóta Sevillában lemásolta a Biblia spanyol verzióját, Portugáliában pedig a portugál változatot, de "bevetették" már Svájcban és Ausztriában is.