Thaiföldnek tetszik a Twitter-cenzúra

2012.01.30. 16:06

A thaiföldi kormány az első, amely hivatalosan is támogatja a Twitter döntését az országonkénti szűrő bevezetéséről – írja a Guardian. A San Francisco-i székhelyű internetes közösségi oldal csütörtöki blogbejegyzésben bejelentette, hogy a jövőben országonként szűrné az illegális tartalmakat. Ez lehetővé tenné, hogy a rövid üzeneteket csak abban az országban blokkolják, ahol törvénybe ütközik, a világ többi részén olvasni lehessen őket. A szólásszabadságot korlátozó döntés világszerte komoly vitát váltott ki.

A thai információs miniszter, Dzsíravan Bunperm üdvözölte a Twitter új irányelvét, és hangsúlyozta, hogy a Google-lel és a Facebookkal már gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki. A tárcavezető elmondta, hogy a thaiföldi kormány hamarosan kapcsolatba lép a Twitterrel, hogy megbeszélje az együttműködés részleteit.

A délkelet-ázsiai országban szigorú cenzúra van érvényben, és az információs minisztérium több ezer weboldalt tiltott le az utóbbi években. December óta külön központ figyeli az internetet napi 24 órában, keresik a hatalomra nézve sértő kijelentéseket. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet 2011-es sajtószabadság-indexe szerint Thaiföld a vizsgált 178 ország közül a 153. helyen áll.

Bangkok rendkívül érzékeny arra, hogy a nyilvánosság előtt miként beszélnek a királyról és családjáról. Az 1946 óta uralkodó, 83 éves Bhumibol Aduljadedzset (IX. Rámát), akit sok alattvalója félistenként tisztel, a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye védi. Novemberben például húszévi börtönre ítéltek egy 61 éves férfit, mert állítólag a monarchiát sértő sms-eket küldözgetett, sőt egy miniszter bejelentése szerint azok is rács mögé kerülhetnek, akik a Facebook közösségi hálón lájkolják a királyságra nézve sértő megjegyzéseket.

A Human Rights Watch (HRW) Thaifölddel foglalkozó osztálya szerint Bangkok bejelentésének komoly következményei lehetnek a térségben, mivel más, még rosszabb emberjogi helyzettel rendelkező országok szövetségesre lelhetnek Thaiföldben.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM