Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Elefántokat telepíthetnek Ausztráliába

2012.02.03. 10:43 Módosítva: 2012.02.03. 11:52

Nemcsak a kenguruk és koalák, hanem az elefántok és orrszarvúk hazája is lehet Ausztrália a jövőben: segítségükkel akarják visszaszorítani a fenyérfüvet kutatók. Egy ausztrál kutató a vastagbőrűek segítségével akarja megakadályozni az eredetileg a trópusokról származó, gyorsan terjedő fenyérfű (Andropogon ischaemum) további burjánzását.

David Bowman, a Tasmániai Egyetem biológusa szerint míg a fenyérfű a kis állatoknak túl nagy és robusztus, addig az elefántoknak és orrszarvúknak remek táplálék lehet. A Nature című tudományos lapban megjelent tanulmányában Bowman azt írja, a fenyérfüvek egyik fajtája is felelős a kontinens északi részére jellemző bozóttüzekért. Kiirtásukhoz vagy kémiai segítséget kell igénybe venni, vagy fel kell szántani teljesen a területet. Ezzel viszont az őshonos állatok otthonát is megsemmisítik.

A vastagbőrűek bevetésével ráadásul az állatok védelméért is sokat tehetnek, hiszen az elefántok és orrszarvúk természetes afrikai életterét jelentősen veszélyeztetik a vadorzók.
Bowman tisztában van azzal, hogy a múltban a mesterségesen betelepített élőlények gondokat okoztak a befogadó ökorendszerekben, ezért a betelepített állatokat szigorú ellenőrzések alá vetnék.