Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egyetlen szívdobbanásból diagnosztizálható a szívritmuszavar

2012.02.07. 15:31

Az eddig használt echokardiográfiás ultrahangnál ötször gyorsabb ultrahangot alkalmazott a szív vizsgálatára egy amerikai kutatócsoport. Az Elisa Konofagou és munkacsoportja által használt új technika néhány négyzetmilliméternyi területen ábrázolja azt a mozgást, ami a másodperc törtrésze alatt történik a szív egyes részein.

Ezzel láthatjuk, hogy a szív egyes részei mikor és milyen gyorsasággal követik a bioelektromos ingert, milyen sebességgel húzódik össze mind a négy szívüreg. Az elektromechanikus hullám képalkotás (EWI) azért rendkívüli, mert egyetlen szívösszehúzódás alatt megadja ezeket információkat.

A kutatók szerint az új technika legnagyobb értéke az, hogy szabálytalan szívműködés esetén is teljes mértékű tájékoztatást nyújt. A leggyakoribb szívritmuszavar a pitvari remegés, amikor a szív felső része, a pitvar nem ritmusos összehúzódásokat végez, hanem remeg, fibrillál. A pitvarfibrilláció az életkor előrehaladásával mind gyakoribb.

A Columbia Egyetemen kutató Konofagou idézi azt a statisztikát, amely szerint ez a ritmuszavar az agyi katasztrófa esetek 15-20 százalékáért felelős és ennek kezelése az Egyesült Államokban évente hétmilliárd dollárba kerül. Ha az ilyen szabálytalan szívműködés diagnosztikájában egy új, olcsó módszer bevezethető, az a betegek tízezreinek életét mentheti meg és az egészségügyi költségeket is jelentősen csökkenti.

"Az ultrahang olcsó és biztonságos technika, ezért elképzelhető, hogy a jövőben a doktor egy telefon méretű műszert visz a táskájában és azzal további, fontos adatokat nyerhet páciense betegségéről" – mondta a vizsgálat vezetője. A módszert a Proceedings of the National Academy of Sciences ismerteti.