Lukács
1 °C
14 °C

Szuperkontinens jön létre az Északi-sarknál

2012.02.09. 16:02

Amerika és Eurázsia 50-200 millió éven belül összeütközik az Északi-sark környékén, és szuperkontinenst hoz létre. A Yale Egyetem kutatóinak jóslatai között szerepel az is, hogy Afrika és Ausztrália is egyfajta szuperkontinensként kapcsolódik össze. Úgy tudni, hogy a földrészek utoljára 300 millió évvel ezelőtt csatlakoztak egymáshoz, az volt a Pangea elnevezésű őskontinens.

amasia
Fotó: Ross N. Mitchell, Taylor M. Kilian & David A. D. Evans /

A bolygó földtömege folyamatos mozgásban van a tektonikus aktivitás miatt. A geológusok úgy vélik, hogy évmilliárdok alatt a kéreglemezek elmozdulása hol összekapcsolta a kontinenseket, hol szétválasztotta azokat a Földön. Így létezhetett 1,8 milliárd évvel ezelőtt a feltételezett Nuna szuperkontinens, majd egymilliárd éve a Rodinia, a legutóbbi, a Pangea pedig 300 millió évvel ezelőtt.

A következő szuperföldrész már munkanevet is kapott a kutatóktól, ez lesz az Amasia, mivel Amerika és Ázsia egyesüléséből alakul majd ki.

Ross Mitchell kutatásvezető, a Yale Egyetem geológusa és csoportja a Nature tudományos magazin legfrissebb számában ismertette részletesen elméletét.