Befüvezve nagyobb az esélye a balesetnek

2012.02.10. 14:00

Kétszer nagyobb valószínűséggel okoznak balesetet azok, akik marihuánát fogyasztanak gépjárművezetés előtt, mint azok, akik józanul és tisztán ülnek volán mögé – állapították meg kanadai kutatók. A Dalhousie Egyetem munkatársai több mint 49 ezer ember adatait tartalmazó, kilenc korábbi tanulmány eredményeit összegezték és elemezték.

Az eredeti tanulmányokban vérvizsgálattal vagy önbevallással igazolták marihuána használatát a közlekedési baleseteket követően. Kiderült, hogy azok a sofőrök, akik marihuánafogyasztás után három órán belül vezettek gépjárművet, kétszer gyakrabban okoztak balesetet. Különösen a halállal végződő esetek száma szaporodott. Egy 2007-ben készült skót tanulmány adatai szerint 537, 17-39 éves vezető közül 15 százalék szívott marihuánát a vezetést megelőző 12 órában.

A marihuána a leggyakrabban használt illegális kábítószer világszerte, egyre több autóvezető él vele. Meg kellene győzni az embereket arról: a drogozással azt kockáztatják, hogy kimutatják kannabiszhasználatukat – írta Wayne Hall, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerkesztőségi cikkében, amely ugyancsak a The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport