Mégsem eredendően rossz az ember

2012.02.21. 11:51

A biológiai kutatások egyre inkább megváltoztatják azt a képet, amely szerint az ember eredendően versengő, agresszív és kegyetlen - közölte Frans de Waal az atlantai Emory Egyetem biológusa, a főemlősök viselkedésének egyik vezető kutatója az amerikai Tudományfejlesztő Társaság éves konferenciáján tartott előadásában.

De Waal szerint a fejlettebb emlős állatokkal - főemlősökkel, elefántokkal vagy egerekkel - végzett új kutatások azt mutatják, hogy biológiai alapjuk van az olyan típusú viselkedéseknek, mint az együttműködés. Előadásában a biológus - aki egyúttal Az empátia kora: a természet leckéi egy kedvesebb társadalomért című könyv szerzője - emlékeztetett arra, hogy egészen az ezredfordulóig általános nézet volt a tudósok körében, hogy az ember alapvetően rossz, csak egy vékony erkölcsös felszínt öltött magára.

Darwin sokkal okosabb volt, mint legtöbb követője

„Az embergyerek azonban, ahogyan a legtöbb magasabb rendű állat is, morális lény tudományos értelemben, mert együtt kell működnie a többiekkel, hogy lemásolja és továbbadja génjeit" - tette hozzá. De Waal úgy véli, hogy a kutatások megcáfolták azt a 19. század, elsősorban Thomas Henry Huxley érvei óta elterjedt nézetet, hogy az erkölcs nincs jelen a természetben, illetve a morált csak az ember hozta létre.

Téves az a feltételezés is, hogy Charles Darwin, az evolúció atyja támogatta ezt a nézetet - mondta de Waal. Darwin sokkal okosabb volt, mint legtöbb követője. A holland etológus videókat mutatott közönségének, amelyekben például egy majom láthatóan drámai érzelmeken megy keresztül, miután nem kapta meg ugyanazt a kezelést, mint majomtársa, illetve patkányok inkább lemondanak csemegéjükről, csak hogy segítsenek társuknak kiszabadulni egy csapdából. Szerinte ezek a kutatások alátámasztják, hogy az állatok természetüknél fogva hajlandóságot mutatnak olyan társas viselkedésekre mint a kölcsönösség, a korrektség, az empátia és a vigasz.

"Az emberi moralitás elképzelhetetlen beleérzés nélkül" - vélekedett de Waal, aki hozzátette, hogy a moralitás az emberek kis csoportjaiban fejlődött ki, ezért nagy kihívást jelen az emberi fajnak, hogy ezt a rendszert a teljes, globalizált világra alkalmazza.  • Hírek
  • Hírek